Článek "Z Rock for People se stává festival světové úrovně" - Blog | Bandzone.cz
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. V pořádku Další informace

Blog - Článek Z Rock for People se stává festival světové úrovně

Z Rock for People se stává festival světové úrovně

Sebastian

Už bylo na čase, aby i Česká republika měla velký, reprezentativní hudební festival. Letošní line-up festivalu Rock for People, který se uskuteční v Hradci Králové 4.-6. července, je důkazem, že se u nás opravdu blýská na lepší časy!

Program RFP je letos doslova nabitý současnými světovými hvězdami - The Kooks, Placebo, Bloc Party, Static-X, Ska-P, Hadouken, Gogol Bordello...třešínkou na dortu jsou pak Arctic Monkeys, kteří jsou kromě RFP letos headlinery např. i na legendárním Readingu.

Na podrobný program se můžete podívat na webových stránkách Rock For People.

„Snažili jsme se přivézt to nejlepší z aktuálních proudů v současné hudbě. The Kooks někomu mohou znít jako retro navazující na Oasis a hezky se doplní s loňskými Kaiser Chiefs. Naopak Hadouken! kombinují v hudbě nejrůznější podoby fenoménu internetu a kultu počítačových her. Arctic Monkeys jsou naším splněným snem. Rock for People si vybrali jako jeden z několika málo koncertů ve střední a východní Evropě, což je pro nás pocta. Navíc by mohli kromě svých největších hitů představit i písničky z nového alba, které se už chystá ve studiu," komentuje výběr dramaturg festivalu Petr Fořt. A jeho kolega Michal Thomes doplňuje: „Underworld zapadají podobně jako loni Massive Attack do linie velkých hvězd syntetické hudby. Protože se oba pánové aktivně věnují i grafickému designu, půjde jistě o pastvu pro uši i pro oči."

Mezi 4. a 6. červencem na letišti v Hradci Králové vystoupí i špička domácí hudební scény. Pořadatelé se letos rozkročili mezi nastupující talenty a stálice nejen rockové hudby. Mezi ně patří především neúnavná Jarmila Šuláková s Fleretem. Do té doby ovšem stihnou odehrát nepochybně skvělé živé sety kapely jako Sto zvířat, Skyline, Visací zámek, Wohnout, UDG, Divokej Bill, Tony Ducháček & Garage, Chinaski anebo oblíbení slovenští ´divočáci´ Horkýže slíže. O speciální program se po tři večery postará Vypsaná fixa. Překvapení připravují i Plexis, Už jsme doma & FPB nebo Aneta Langerová.

Jedním z pilířů dramaturgie letošního Rock for People je britská hudební scéna v jejích nejrůznějších podobách. Na jedné straně stojí klasici Underworld, jejichž alba Dubnobasswithmyheadman nebo A Hundred Days Off (2002) nemohou chybět v diskografii nikoho, kdo v 90. letech jen na chvíli nakoukl do jakéhokoliv tanečního klubu.

Místo uprostřed patří pop-rockovým Placebo, kteří dokonale ovládají umění vymanit kvalitní melodie z ranku popu. A jejich singl A Battle for the Sun z připraveného alba dokazuje stálou chuť hledat nové zvukové výrazové prostředky. Na opačném pólu než Underworld pak stojí břitčí sympaťáci Arctic Monkeys, kteří energií a velmi invenční architekturou svých skladeb hravě překonali prizma vyvolávačů riffů hudby 60. let 20. století. Do Hradce se podívají rovnou z nahrávacího studia, kde pilně pracují na nové desce. I ta by se mohla - podobně jako jejich debut Whatever People Say I Am, That's What I'm Not - stát nejrychleji prodávající se nahrávkou ve Velké Británii.

Indie-písničkáři The Kooks z Brightonu excelovali debutem Inside In/Inside Out, jenž byl veleben pro svou lehkost a přímočarost. Na další album Konk přidali ještě líbivost, která však nejde za hranici kýče, a rozšířili tak dále řady svých fanoušků. Jejich syntetickým opozitem jsou Hadouken!, kteří zdejší publikum příjemně překvapili už v loňském roce. Do Česka se tito míchači citoslovců z oblíbených počítačových a syrových acidových zvuků vracejí na vlastní žádost - tedy další kapela, které „její Češi" rozumějí? Nepochybně by se to mělo potvrdit také v případě Bloc Party, černých koňů letošního Rock for People. Jakožto ozdoba každého velkého festivalu strhávají i statické emo-kids k energické choreografii pečlivě naporcovaným kytarovým soundem a nenadužívanými kouzly s elektrickými šoupátky. Hlas kytaristy Kele Okerekeho pak nechává rozeznít i hluboké struny v duši. „Rozhodně jsme se nechtěli prvoplánově soustředit na kapely z Velké Británie. Prostě jsme hledali pro naše návštěvníky to nejlepší. Každá z uvedených kapel reprezentuje jinou tvář kvalitní současné produkce a to, že jde o ostrovní formace, je vedlejší okolnost. Hovořit proto o nadvládě britských ´kytarovek´ v letošním line-upu Rock for People by bylo zřejmě zjednodušující," komentuje výběr Petr Fořt.