Článek "“Kolik stojí videoklip?” animovaný klip pro…" - Blog | Bandzone.cz
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. V pořádku Další informace

Blog - Článek “Kolik stojí videoklip?” animovaný klip pro Pjoniho

“Kolik stojí videoklip?” animovaný klip pro Pjoniho

mustti

Pro kapely a muzikanty obecně je klip v dnešní době jedním z nejdůležitějších promo nástrojů. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s webem Videoflot.com přinést sérii článků, kde se podíváme na tvrobu klipů trochu blíže. Mrkneme se na videa točená v ateliérech, exteriérech i animované videoklipy a pokusíme se vám předložit co nejširší škálu přístupů a zpracování.

Obrázek ke článku blogu: “Kolik stojí videoklip?” animovaný klip pro Pjoniho

Nejčastěji bývají videoklipy točené, ale najde se mezi nimi i spousta animovaných, a právě jednomu z nich se budeme dnes věnovat.
Na začátek něco málo teorie. Klipy mohou být animované ve 3D , a to buď na počítači, jako například všechny klipy od Gorillaz

Youtube Video LoQYw49saqcYoutube Video LoQYw49saqc

nebo může jít o animaci loutkovou - z české scény například The Ecstasy Of Saint Theresa.

Youtube Video jKddF9jlW4EYoutube Video jKddF9jlW4E

Dalším typem je 2D animace, kterou rozlišujeme na kreslenou a častěji využívanou ploškovou, což je i případ videa, které si dnes rozebereme podrobněji.

Jedná se o animovaný videoklip s apokalyptickou tématikou, který vznikl pro slovenského producenta Pjoniho, a je součástí rozsáhlejšího projektu s názvem „Ztracená perspektiva“. Perspektiva zahrnovala výstavu umělkyně Veroniky Vlkové v galerii, stejnojmennou autorskou publikaci a animovaný film Bubi. Videoklip má na svědomí Jan "Kolouch" Šrámek, výrazně se na něm podílel i animátor a režisér Martin Búřil (režie, střih, animace), který s oběma autory úzce spolupracuje.

Youtube Video 1yzTRFDc1wYYoutube Video 1yzTRFDc1wY


Rozpočet byl následující:


Animované klipy, pokud mají vypadat dobře, jsou náročné na tvorbu, nebývají levné a dobrých animátorů je málo, i když s dostupností techniky a softwaru jich pomalu přibývá. Díky tomu, že muzikanti často nemají od povídající rozpočet, animátoři využívají klipy jako experimentátorské cvičiště a díky tomu mezi animovanými klipy můžeme najít perly, které určují budoucí vývoj i mezi komerčními videi. Z českých zástupců se na zahraničních soutěžích prosadil například klip Davida Možného Virtual Soul Waste pro Naši věc

Youtube Video xHxuozJXUxEYoutube Video xHxuozJXUxE

a na našem slavíkovi bodoval v roce 2011 animovaný klip kapely Charlie Straight- Platonic Johny.

Youtube Video duNnGaIlJ2oYoutube Video duNnGaIlJ2o

Animace má neomezené možnosti ztvárnění - co si člověk vymyslí, to lze udělat, což je obrovská výhoda. Pak už zbývá jen najít šikovného animátora, třeba na webu videoflot.com, a může vzniknout skvělé nadčasové dílo! Samozřejmě platí, že čím víc peněz se na klip podaří sehnat, tím lépe. Pokud se klip opravdu povede, všem stranám se to mnohonásobně vrátí :)

Celý článek včetně detailnějšího nacenění, stejně jako jiné zajímavé posty týkající se videoprodukce si můžete přečíst přímo na blogu videoflotu.