Článek "Kilo cédéček za babku" - Blog | Bandzone.cz
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. V pořádku Další informace

Blog - Článek Kilo cédéček za babku

Kilo cédéček za babku

Seph

Každá kapela se musí nějak prezentovat a propagovat. Ať už jsou její ambice dosažení vrcholu hitparád nebo jen hraní v malých klubech. Nakonec i ten underground se o ní musí nějak dozvědět.

Obrázek ke článku blogu: Kilo cédéček za babku

Nástrojů, jak si může každá kapela utrhnout kousek pozornosti, je poměrně velká škála. Od placených inzercí všude po netu a výlepu plakátů, přes vytváření prezentací a komunikačních kanálů (web, Bandzone, Facebook, ...), přes merchandise až po samotnou pódiovou prezentaci.

V tomto článku se zaměříme na merchandise, konkrétné na výrobu cédéček. Není žádné tajemství, že v dnešní době pomalu mizí ze světa všechny možné CD playery a diskmany a ani do notebooků už se standardně neinstalují CD mechaniky. Lidem tak ubývají možnosti, kde si mohou placku pustit.

I přesto má však stále velký význam mít desky vyrobené. (Ne, opravdu nemáme na mysli vypálené stříbrné cédéčko popsané lihovkou...) Je to totiž stále základní kámen při komunikaci s potenciálními zájemci o vaší show.

Když odehrajete skvělý koncert a přijde za vámi nadšený fanoušek, který shodou okolností pořádá v létě festival v nedalekém městě, máte v ruce "něco," co mu můžete dát. Jasně, může si na vás vzít telefonní kontakt, ale je podzim a do léta daleko. Myslíte, že až bude v květnu dávat dohromady line-up, že si na vaší kapelu vzpomene? Kdepak...

Je tedy na vás, abyste mu dali do ruky předmět, který se mu bude někde neustále plést pod ruce a nakonec si vás ještě bude moci připomenout. A aby placka neskončila v prvním koši, musí mu být líto, to vyhodit. Jinými slovy, musí to vypadat dobře.

Spousta kapel má sice studiové nahrávky, za které většinou nezaplatila malý obnos peněz, ale už si je nikdy nenechají zvěčnit, protože se bojí, že je to bude stát nějaké horentní sumy. Zeptali jsme se tedy v Dataservisu, jednom z největších výrobců CD a DVD v Česku, na kolik tak může kapelu vyjít výroba 100ks cédéček s potiskem včetně luxusně vypadajícího digipacku.

Ruku na srdce, sami jsme vlastně byli celkem překvapení. Už za 4 000 Kč můžete mít v ruce bednu plnou profi udělaných placek.

Protože ale víme, že i taková částka může být pro některé kapely vysoká, zjistili jsme, jaké jsou levnější varianty, které ještě dávají smysl a 100ks CD s digitálním potiskem v kartonové obálce, samozřejmě také plně potištěné, vyjde na něco málo přes 2000 Kč. Vážně si to nemůžete dovolit? Každého v kapele to vyjde na pětistovku.

Mimochodem k cedéčkům dostanete u Dataservisu navíc ještě vizitky, což už je v obálce spolu s fotkami a pár nálepkami celkem solidní základ na super presskit.

Více informací o výrobě placek a akční nabídky najdete tady.