Článek "Sloučení profilů: Změna, která vám přinese řadu…" - Blog | Bandzone.cz
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. V pořádku Další informace

Blog - Článek Sloučení profilů: Změna, která vám přinese řadu výhod

Sloučení profilů: Změna, která vám přinese řadu výhod

Hujer

Místo úvodu bych rád napsal, že o sloučení profilů je již rozhodnuto. Pokud se rozhodnete o tématu diskutovat, zvolte prosím co nejkonstruktivnější formu připomínkování a nemrhejte svým ani naším časem na výkřiky typu "nedělejte to, nechte to takhle". Samozřejmě pokud máte nějaký dotaz k detailům fungování, neváhejte se zeptat.

Sloučení profilů - proč vlastně?

První verze bandzone z roku 2005 nedisponovala žádnými fanouškovskými účty, existoval jen jeden typ účtu: ten kapelní. Když jsme v roce 2006 s majkláčem vymýšleli, jak přidat fanoušky, zdálo se nám jako nejlepší nápad prostě přidat další typ účtu, s odděleným přihlášením. Křišťálovou kouli jsme tenkrát nejspíš někde zapomněli, protože růst počtu uživatelů (kapel, fanoušků i neregistrovaných posluchačů) bandzone nám za to dal pár facek. Vůbec nás nenapadlo, že bude běžné, aby byli na bandzone registrovaní všichni členové kapely jako fanoušci. Nedošlo nám, že za spoustu kapel bude profily spravovat naopak jejich manažer - a ten že bude mít na starosti například tři i více kapelních profilů. Jakožto kytaristi z kapel klasického rockového obsazení jsme nepočítali s tak masovou registrací DJs, MCs a dalších "one man show" profilů.

Ukázalo se, že tenhle systém rozlišování kapela / fanoušek (už na svém blogu jsem o něm dříve psal jako o "profilové schizofrenii") má zásadní nevýhody:

  • Pokud chce kapelní profil spravovat více členů kapely, musí si navzájem sdělit heslo. To je obecně velmi špatný přístup, neboť potom není možné dohledat, kdo konkrétně co přidal, změnil nebo smazal. Pokud se například vztahy v kapele vyhrotí, může jeden záškodník změnit heslo profilu a ostatní "ostrouhají".
  • Pokud mám na BZ přístup na profil kapely a zároveň mám svůj profil fanouškovský, musím se neustále přehlašovat.
  • Jsem-li manažer a mám ve správě více kapelních profilů, musím se taktéž neustále přehlašovat.
  • MC's a DJ's mají často jen kapelní účty a přicházejí o možnosti fanoušků (OK, zatím jich moc není, ale vězte, že jich připravujeme hromadu)

Vedle těchto problémů s tím mám další potíže z programátorského hlediska, pořád musím hlídat a rozlišovat vlastně tři typy uživatelů: kapela, fanoušek a neregistrovaný "anonym".

Je s tím zkrátka potřeba něco udělat. Řešení je ve sloučení profilů.

Hlavní cíle a výhody

Jasný a hlavní cíl všech souvisejících změn je JEDEN LOGIN PRO KAŽDÉHO :) Sloučení profilů je možná trochu zavádějící pojmenování.

Chceme vše provést tak, aby to vyhovovalo a usnadnilo život všem. Fanouška budeme tedy vnímat více jako "uživatele". Uživatel se přihlásí jedním svým loginem a na něj bude moci udělat všechno, co bude potřebovat, bez jakéhokoliv odhlašování a přehlašování. Kapelám dáme možnost přiřadit ke svému účtu všechny své členy a přiřadit jim různé úrovně oprávnění. Manažer, který má na starosti více kapel, bude všechny ovládat pohodlně pomocí jediného přihlášení. MCs a DJs budou moci využívat všech možností pro fanoušky.

Nebude to tedy tak, že byste měli "fanouškovský profil navíc", jak se někteří v reakcích na newsletter obáváte. Budete mít jenom "uživatelský účet", přes který budete ovládat svůj kapelní profil nebo své kapelní profily v podstatě stejně, jako dříve. Budete se moci přihlásit jen jednou, zaškrtnout "zapamatovat si mě na tomto počítači" a nikdy už neřešit další přihlašování.

Máme všechno naplánované tak, aby to pro vás bylo co nejméně obtěžující, o detailech celého fungování se rozepíši zítra.